Vi älskar vår vackra trakt på småländska höglandet

Högst upp i byn bor Ingvar med byns bästa utsikt över sjön Örken på två sidor. Martins lamm och tackor betar de gamla hagarna längs med sjön. Fredrik och Leone bor granne med Carolina i två vackra granngårdar längs vägen som ger rena Bullerbykänslan. Christoffer och två barn bor mitt emot mitt hus, på andra sidan byvägen ner mot sjön. Första huset i byn är Erik och Fias. Lite vid sidan av, nära stora vägen ligger Birgers lilla rara hus. Så är vi inte fler. Detta är en liten by. Alla är vi snälla och vänliga människor som älskar vår vackra trakt och gärna delar den med fredligt sinnade besökare.

Strosa runt i omgivningarna, plocka smultron och svamp, ta en tur med båten, bada från någon av småöarna, kanske meta, slöa i hängmattan, grilla i kvällssolen…..….ett stilla, enkelt liv. Men om du får lust att se lite mer så åk på utflykt.

Utflyktsförslag:

Ramkvilla, vår tätort 8 km.

I Puttes lanthandel finns allt du kan behöva och lite till, t ex fiskekort. Detta är byns centrum. 
Här finns en mycket familjevänlig badplats med hopptorn och bryggor. Golfbana med nio hål och sommarkafé alldelens intill.  Ramoa äventyrsby med fotbollsgolf, kanotuthyrning, kafé mm.

Örken runt, ca 5 mil- utflykt med bil eller cykel 
I Ramkvilla sväng höger mot Hörjesås, fortsätt sedan mot Norrhult men stanna gärna vid Libbhults ängar, pastoral idyll med lätta vandringsstigar mellan ekar och bokar. I Klavreström titta på den gamla bruksmiljön. På hemväg passerar du Braås Hembygdspark med gamla byggnader och ett litet museum. Känn dofterna från örtagården. Kaffesugen? Badplats strax intill samt även i Böksholm på hemvägen norrut igen. Efter länsgränsen blir du glad åt den lilla gula skylten Södraskog. Hemma igen!

Glasriket:
Vi bor just i kanten. Till Kosta är det 5 mil. Att besöka en hytta är alltid en stark upplevelse. Varje sommar ordnas en mängd aktiviteter som Musik i Glasrike och Hyttsill. Detta läser man bäst om i Glasrikes årliga tjocka broschyr eller på hemsidan www.glasriket.se  Jag vill tipsa om några godbitar:
Persson och Persson.se, sommaröppet återvinningsglasbruk med litet mysigt café i Ösjöbol.

Målerås glasbruk, en stor arbetsplats mitt inne i skogen med annorlunda glaskonst och hantverksbutik intill.  

Min favorit är Transjö hytta. Ca en mil bortom Kosta ligger denna lilla konstglashytta i en idyllisk miljö. Glasboden är som ett konstmuséum. Öppettiderna ibland lite oregelbundna.

Barnens bästa:
Äventyrsbadhus i både Sävsjö och Växjö.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. 

 High Chaparall,  med vilda västern-äventyr nära Värnamo. 

Älgpark i Grönåsen, Kosta. 

Gruvor:

Hörnebo skiffergruva, några km bortom Ramkvilla,    

Kleva gruva

Guldvaskning i Ädelfors                

Medeltida kyrkor.
Ta turen Drev – Dädesjö – Granhult – Sjösås (Braås) och titta på de gamla kyrkorna och känn historiens andedräkt. Hur var det här på den tiden? De små kransar som prydde de döda barnen vid begravningen har bevarats och det kniper i hjärtat. Granhults kyrka är en av landets äldsta träkyrkor från år 1220.

Njudungskyrkorna  är medeltidskyrkor i Vetlanda och Sävsjö kommuner. T ex Lannaskede gamla kyrka, Myresjö kyrka, Nävelsjö kyrka, Vallsjö gamla kyrka m flera.

Vill du se mer kan vi rekommendera G:a Hjälmseryds kyrka, bortanför Lammhult. Här finns Eva Spångbergs Björkelund med träsniderier som visar scener ur bibel.

 

Muséer och historiska platser.
I Växjö finns emigrantmuséet Utvandrarnas hus och Smålands Muséum.

Eksjö trästad, en levande museal miljö och ett fint muséum.

Elin Vägners hem, Björka ligger i Berg, inte långt härifrån.

Lina Sandells barndomshem finnas i Fröderyd. På helgerna är även hantverksboden öppen.

Huseby slott ett par mil från Växjö.

Kulturgatan i Bodafors

Ekomuséum i Bodafors

Astrid Lindgrens barndomshem i Näs.

Konst – design:
Vandalorum
utanför Värnamo är en stor konsthall med mycket bra lunchrestaurang.       

I Värnamo finns  även klassisk möbeldesign på Bruno Mattson center . På väg dit eller hem besök Norrgavel eller någon annan möbelaffär i Lammhult, centrum i Möbelriket . Här finns även Poppins möbelklinik, tapetserarverkstad med hantverksbutik. Lammhults gjuteri har även försäljning i Butik MoreM. 

Några mil öster om oss finns Virserums konsthall med stora utställningshallar och en underbar utemiljö.    

Naturupplevelser:  Ett flertal mindre reservat av olika naturtyper finns i närheten.  Vandringsleder och cykelleder finns både lokalt i Ramkvilla och de längre Smålandsleden, som går här tätt förbi, och Vildmarksleden ett par mil bort.

Shopping.
IKEAs hemort Älmhult ligger 9 mil härifrån. Nu med både IKEA-muséum och nytt varuhus.
Växjö är bygdens stora shoppingstad. Loppis – second hand finns det gott om.